29 January 2020

Special Announcement

To tie in with the response level under the "Preparedness and Response Plan for Novel Infectious Disease of Public Health Significance" being raised to Emergency Response Level and avoid people from gathering, the Hong Kong Sports Institute will temporarily suspend all the Community Sports Programme until further notice. Refund will be arranged for those people who enrolled in Batch 120 and A20WJ. Please visit our website for the latest information about the Community Sports Programme.

Main content start
Header Banner

March 2014

跑出精采人生

吳家鋒 - 田徑運動員

吳家鋒 Ng Ka-fung

前:吳家鋒(相片由康樂及文化事務署提供)

我自小喜愛跑步,經過長年累月的訓練,無數次的跌倒,最終加入接力隊成為全職運動員,感到很榮幸。

或許有人認為,把愛好變為職業,會削減對愛好的熱情,但我的感覺剛好相反,每次出賽,站在起跑線的一刻,我與隊友都會燃起爭勝的決心,那種興奮的感覺,難以言喻。

自三年前轉為全職運動員後,我開始入住體院運動員宿舍,期間與隊友建立了深厚的友誼。體院會協助運動員訂立個人發展目標,希望在運動以外兼顧全人發展。生理、心理及社交對運動員的成長同樣重要,所以宿舍定期會舉行聯歡會、興趣班等活動,讓平日代表不同運動項目四出訓練和比賽的年輕人,有相聚和交流的機會。我從不同項目的運動員身上學到自己未曾接觸過的事物,擴闊眼界,因此人也成長了不少。

入住宿舍除可省卻交通時間外,並因體院所有的支援部門都集中在同一處,因而得到更全面的照顧。去年經歷新舊宿舍交替期,雖然舊宿舍較接近田徑場,但是新宿舍不論是房間或活動空間均較以往寬敞,運動員餐廳的環境亦更舒適,讓我每天刻苦練習後,很容易便能放鬆自己,為下一天的訓練作好準備。

跑步就像人生,要不斷挑戰自己,才會有進步。今年的目標是 9 月的亞運會,希望與隊友能夠在接力賽為香港取得獎牌,以及突破 10 秒 4 的個人最佳時間。

相信很多年輕人都熱愛跑步,假如有天分,不要浪費,積極朝目標進發,為自己開展不一樣的運動人生。
logo