29 January 2020

Special Announcement

To tie in with the response level under the "Preparedness and Response Plan for Novel Infectious Disease of Public Health Significance" being raised to Emergency Response Level and avoid people from gathering, the Hong Kong Sports Institute will temporarily suspend all the Community Sports Programme until further notice. Refund will be arranged for those people who enrolled in Batch 120 and A20WJ. Please visit our website for the latest information about the Community Sports Programme.

Main content start
Header Banner

July 2015

全新計劃助運動員專注全職訓練

沈曉榆 - 第五屆世界青少年武術錦標賽刀術金牌得主

武術沈曉榆 Wushu athlete Sham Hui-yu

猶記得在中學二年級的時候,由於校內功課太多,而學校又未能配合我平日的訓練時間,以致每次出國比賽回港後,成績都會跟不上,令我感到十分吃力,似乎「魚」與「熊掌」不能兼得。可是我熱愛武術,不想輕言放棄。正當進退兩難之際,香港體育學院向我的父母介紹了可以使運動員雙軌發展的「夥伴學校計劃」。該計劃能為運動員制定專屬的個人學習模式,如延長修讀年期、提供課堂以外的補習、學習諮詢及網上學習平台等。我們聽到這個消息後都感到非常高興,因為這計劃讓我同時兼顧全職訓練及高中學業,一舉兩得。

「夥伴學校計劃」的完善支援和配套,消除了我在平衡學業和發展武術事業的負擔,令我放心踏上成為精英運動員的路。由香港體育學院前往我即將入讀的沙田學院,交通方便快捷,省卻了不少時間;課程亦很有彈性,令我即使出國訓練或比賽都不怕影響學業成績。解決學習問題後,我於上課時便能更加專注,訓練時也加倍投入。

此外,沙田學院是一所國際學校,以英文為主要教學語言。入讀後不但可以提高我的語文和會話水平,還能強化我的溝通技巧,改善害羞性格,有助結識新朋友。

我真的很期待新學期來臨,以全職運動員的身分,在新學校重新出發,既不用放棄武術運動,也不用擔心學業和未來出路,可以專心發展所長,冀望將來成為一名出色的武術運動員。
logo